Demeter L., Molnár ÁP., Horváth F., Molnár Zs., Öllerer K., Vadász Cs. és Csóka Gy. (2021): 100 év kudarc a kocsányos tölgyesek természetes felújulásában. EL 156(4)

Nyomtatóbarát változatPDF version
Teljes hivatkozás: 
Demeter L., Molnár ÁP., Horváth F., Molnár Zs., Öllerer K., Vadász Cs. és Csóka Gy. (2021): 100 év kudarc a kocsányos tölgyesek természetes felújulásában. Erdészeti Lapok 156(4): 128-131.
Rövid hivatkozás: 
Demeter és mtsai (2021): 100 év kudarc a kocsányos tölgyesek természetes felújulásában. EL 156.
Első szerző: 
Demeter László
Év: 
2021
Összefoglalás: 

A tölgylisztharmat (Erisyphe spp.) a tölgyek (különösen a kocsányos tölgy) erdész szakma által jól ismert kórokozója. Az európai növénykórtan és erdészettudomány is hatalmas tudást halmozott már fel arról, hogy milyen károkat képes okozni csemetekertekben, tarvágás vagy fokozatos felújító vágást követõ felújításokban, pótlásokban vagy éppen fiatalosokban. Ennek ellenére, ahogy Európa-szerte,
úgy hazánkban sem szoktak úgy gondolni a lisztharmatra, mint a kocsányos tölgy természetes felújulását és felújítását súlyosan korlátozó tényezõre. Legkevésbé úgy, mint egy idegenhonos inváziós gombafajra, ami alig több mint 100 éve része tölgyeseink életének.

élőhely: láp- és ligeterdők
erdőgazdálkodás
erdőkár, kártevők, betegségek
erdőtörténet
ökoszisztéma: invázió, inváziós faj
ökoszisztéma: növekedés, fejlődés, produkció
természetvédelem
természetvédelem: kezelés, terv
Kiadó: 
OEE
Folyóirat: 
Erdészeti Lapok
Lelőhely: 
ER Archívum - digitális
Típus: 
tudományos népszerűsítő kiadvány, cikk, könyv
Katalógusba vette: 
Katalógusbavétel időpontja: 
2021-06-24