Bencze Lajos(1972): Vadgazdálkodásunk természeti adottságai; Budapest

Nyomtatóbarát változatPDF version
Teljes hivatkozás: 
Bencze Lajos(1972): Vadgazdálkodásunk természeti adottságai; Budapest
Rövid hivatkozás: 
Bencze (1972)
Első szerző: 
Bencze Lajos
Év: 
1972
Összefoglalás: 

A magyar vadgazdálkodás - főleg a felszabadulást követő időszakban - nemzetközileg is elismert eredményeket ért el. Ebben nagy szerepet játszottak kormányzatunk intézkedései és a vadgazdálkodást irányító, de főképpen a vadgazdálkodással foglalkozó lelkes gyakorlati szakemberek.
A könyv legfőbb szakmai értéke új szemléletmódjában rejlik. A szerző felismerte és könyvében konkrét adatok sokaságával bizonyítja be, hogy a vad a természetes életközösségek szerves tartozéka, amely az őt körülvevő valamennyi tényezővel dinamikusan kölcsönhatásban van.
A munka a vad (elsősorban a nagyvad) és környezetének összefüggéséről ad kimerítő értékelést. Bevezeti a vadeltartó képesség fogalmát és meghatározására elméletileg (elsősorban botanikailag) megalapozott, gyakorlatilag is használható osztályozási rendszert javasol. Újszerűek a vadkárelhárítással kapcsolatos javaslatai, valamint a vad táplálékául szolgáló növényi részek mikroelem-tartalmának táplálkozásbiológiai értékelése is. Népgazdasági és üzemi szempontból egyaránt fontos a szerzőnek az a törekvése, amellyel a vadgazdálkodás és a mező- és erdőgazdaság érdekei összehangolásának lehetőségeit mutatja be.

biodiverzitás: emlősök
Ex Libris Czájlik Péter
vadgazdálkodás
vadökológia
Kiadó: 
Mezőgazdasági Kiadó
Lelőhely: 
Er Archívum (1972/P-001)
Típus: 
szakkönyv, tankönyv
Katalógusba vette: 
Kovács Gabriella
Katalógusbavétel időpontja: 
2015-02-23