Bencze Lajos(1972): Vadgazdálkodásunk természeti adottságai; Budapest

Printer-friendly versionPDF version
Reference: 
Bencze Lajos(1972): Vadgazdálkodásunk természeti adottságai; Budapest
Short reference: 
Bencze (1972)
First author: 
Bencze Lajos
Abstract: 

A magyar vadgazdálkodás - főleg a felszabadulást követő időszakban - nemzetközileg is elismert eredményeket ért el. Ebben nagy szerepet játszottak kormányzatunk intézkedései és a vadgazdálkodást irányító, de főképpen a vadgazdálkodással foglalkozó lelkes gyakorlati szakemberek.
A könyv legfőbb szakmai értéke új szemléletmódjában rejlik. A szerző felismerte és könyvében konkrét adatok sokaságával bizonyítja be, hogy a vad a természetes életközösségek szerves tartozéka, amely az őt körülvevő valamennyi tényezővel dinamikusan kölcsönhatásban van.
A munka a vad (elsősorban a nagyvad) és környezetének összefüggéséről ad kimerítő értékelést. Bevezeti a vadeltartó képesség fogalmát és meghatározására elméletileg (elsősorban botanikailag) megalapozott, gyakorlatilag is használható osztályozási rendszert javasol. Újszerűek a vadkárelhárítással kapcsolatos javaslatai, valamint a vad táplálékául szolgáló növényi részek mikroelem-tartalmának táplálkozásbiológiai értékelése is. Népgazdasági és üzemi szempontból egyaránt fontos a szerzőnek az a törekvése, amellyel a vadgazdálkodás és a mező- és erdőgazdaság érdekei összehangolásának lehetőségeit mutatja be.

biodiversity: mammals
Ex Libris Péter Czájlik
game management
game ecology
Publisher: 
Mezőgazdasági Kiadó
Location: 
Er Archívum (1972/P-001)
Type: 
scientific book, textbook