Tóth János és Kaulák Gergő (2013): A Szatmár-Beregi kocsányos tölgyesek erdőgazdálkodási tapasztalatai. In: Csiha (szerk.): Alföldi Erdőkért Egyesület kutatói napja: tudományos eredmények a gyakorlatban. Alföldi Erdőkért Egyesület, 2013, 32-38.

Összefoglalás

"A NYÍRERDŐ Zrt.-t általánosan jellemző homoki termőhelyi viszonyoktól merőben eltérő természetföldrajzi adottságok, alapvetően meghatározzák az itteni erdőgazdálkodás mindennapjait. Az Alföld leghűvösebb, legcsapadékosabb területe ez, ahol a kötött öntéstalajokon kialakult, természetvédelmi szempontból is értékes, keményfás ligeterdők jelentik a tartamos, jövedelmező erdőgazdálkodás alapját. ... Az [2009. évi] erdőtörvény háttérbe szorítva az erdő faanyagtermelő elsődleges rendeltetését, nagy hangsúlyt fektet erdeink természetességi állapotának megőrzésére, javítására, valamint arra, hogy az erdőgazdálkodás során lehetőleg minél természetközelibb eljárásokat alkalmazzunk, ezzel próbálva megfelelni az egyre fokozódó természetvédelmi és társadalmi elvárásoknak. Ezen követelmények kielégítésének egyik eszköze a folyamatos erdőborítást biztosító erdőfelújítási eljárások alkalmazása. ..."

Megjegyzések

"Országos és helyi szakhatóságok részvételével, helyszíni bejárások, megbeszélések, viták, érvelések közben alakítottuk ki a szerintünk megfelelő kezelési eljárást.
1. Ernyős fokozatos felújítóvágás ...
2. Szálaló vágás ..."

"Korábban is végeztünk kísérletképpen kis területű 0,5 ha-os tarvágások utáni felújításokat. Ezeket mesterségesen, soros makkvetéssel erdősítettük újra. A természetvédők még ezt is nagyolták, mert tudásukat az akkoriban „éledő Pro Silva tanokból”, főleg külföldi és hegyvidéki bükk, lúcfenyő, kocsánytalan tölgy 50-100 m2-es példáiból merítették. ...

Az első „prototípus” léket (0,3 ha) 2003-ban nyitottuk meg - amiből aztán felépült a későbbiekben az üzemi gyakorlat ..."

Lelőhely
ER Archívum - digitális