ER-kutatók 5-ik baráti találkozója - Vácrátót, 2006/7

Nyomtatóbarát változatPDF version
2007-01-27
Horváth Ferenc

A 2006. évi - immár ötödik - baráti találkozónkat 2007. január 18-19-én tartottuk Vácrátóton . . . miben léptünk előre?
Mi történt, mit beszéltünk meg az V. ER baráti találkozón?

(szűkszavú tudósítás-féleség)

Az ER TTT 2006 őszén nagyot lépett előre saját működésének szabályozásában és a tervek kidolgozásában, konszenzusos elfogadásában - ezeket ismertettük, átbeszéltük.

Érdeklődéssel figyeltük Zboray Zoli és Tanács Eszter előadásait. A HM Térképészet által nagyüzemben alkalmazott sztereó-légifotó feldolgozás az erdők állomány-magasságának hihetetlen részletességű térképeit képes produkálni! De vajon mit mér ez a módszer, minek a magasságát kapjuk? Milyen viszonyban állnak az eredmények a terepi felmérés (magasságmérés) eredményeivel? ... Mire lehet ez jó nekünk? és mire nem? --- ezekről hallhattunk, kérdezhettünk, vitatkoztunk!

Standy és ÓPÉ kedvéért újra körbejártuk az MVP FAÁSZ módszertan kérdéseit (a tervezett programtól kicsit eltérve). A dilemma a következő: mit szeretnénk feltétlenül megtudni az erdőrezerávumok felmérése során ("szakmai minimum")? --- mit csináljunk akkor, ha a várható finanszírozás még ezt sem teszi lehetővé? --- lehet-e? kell-e? (meddig lehet?) a "szakmai minimumot" még lejjebb adni? --- harcoljunk-e a komolyabb finanszírozásért vagy törödjünk bele a korlátokba? Elvi és keményen gyakorlatias kérdések ezek, amelyekre egy nehéz időszakban nehéz jó válaszokat találni, a kedvező időszak eljövetele pedig még várat magára. ... Ezt a vitát nem zártuk le, csak "bemutattunk" néhány kérdést és választ! Egy munkacsoport számára újabb alkalmat szentelünk az MVP FAÁSZ módszertani ajánlás lezárására, amelyet március végéig tervezek lebonyolítani.

ÓPÉ vezetésével a botanikai munkacsoport bemutatta elképzeléseit az ERDŐ+h+á+l+ó rendszerű botanikai felmérés módszerére vonatkozóan. Ennek módozatait, előnyeit, hátrányait sok szempontból végigbeszéltük. A munkacsoport mindezek figyelembevétele alapján továbbfejleszti ajánlásait és ezekkel időben megbombázza a botanikai felmérésben érdekeltek körét. Várható, hogy az ajánlások alapján először a Vár-hegyen, majd a Kékes erdőrezervátumban teszteljük és vitatjuk tovább ezt a kérdést.

Vácrátót, 2007. január 29., HF--- innen már nem aktuális ---

Következő baráti találkozónkat 2007. január 18-19-én tartjuk (Nagyoroszi, Őriszentpéter, Vácrátót, Sopron után ez az 5-ik alkalom!). A találkozó csütörtök 12:00-kor kezdődik és péntek délig tart.

A programot, a további tudnivalókat és a jelentkezési lapot a csatolt melléklet tartalmazza, de mindez a "Rendezvény" rovatunkban is megtalálható. ... G Y E R T E K !