Gének, ökoszisztémák, gazdálkodás: erdészet, paradigmaváltás után

Nyomtatóbarát változatPDF version
2005-02-15
HF

2005. február 23-án 13 órakor Mátyás Csaba az MTA levelező tagja "Gének, ökoszisztémák, gazdálkodás: erdészet, paradigmaváltás után" címmel székfoglaló előadást tart az akadémián.
Az MTA Agrártudományok Osztálya tisztelettel meghívja Önt 2005. február 23-án (szerdán) 13 órakor tartandó nyilvános osztályülésére, amelyen Mátyás Csaba az MTA levelező tagja "Gének, ökoszisztémák, gazdálkodás: erdészet, paradigmaváltás után" címmel székfoglaló előadást tart.

Az előadás helye: az MTA Székház Díszterme. Budapest, V. Roosevelt tér 9. I. em.

"A századvég politikai és gazdasági átalakulásai, a környezet-állapot iránti érzékenység felerősödése új paradigmákat alapoztak meg az erdészetben. Ezek gyakorlati alkalmazása azonban tudományos megerősítést igényel, ebben a genetikának és az ökológiának is fontos szerep jut.

A diverzitás-védelem, az őshonosság és a természetközeli gazdálkodás kérdései középpontjában az ökoszisztémák alkalmazkodóképességének megőrzése áll. Ez a probléma nemcsak a 21. század legnagyobb kihívása, a klímabizonytalanságra való felkészülés miatt lényeges. A székfoglaló taglalja az evolúciós és történeti folyamatok által meghatározott genetikai változatosság jellemzőit és térbeli struktúráltságát erdei fafajaink esetében, valamint ezek meghatározó szerepét a génmegőrzés, a szaporítóanyag-termesztés és a minőségi fatermelés tervezésében és szabályozásában.

Az erdei ökoszisztémák védelmének és kíméletes hasznosításának összeegyeztetése alkotó, mérnöki feladat, és az ágazat jövőjét meghatározó komoly kihívás."