"Szálalás és természetközeli erdőgazdálkodás" (a könyv már elfogyott, de ...)

Nyomtatóbarát változatPDF version
2007-03-25

A szerzők (Bodonczi L., Illés G., Keresztes Gy., Marghescu T., Meggyesfalvi I. és Sinka A.) azzal a céllal írták meg a könyvet, hogy segítsék mindazoknak munkáját, akik a természetközeli erdőgazdálkodást részesítik előnyben a vágásos üzemmód alkalmazásával szemben - szerkesztették: Keresztes Gy. és Meggyesfalvi I. (2006). A könyv már elfogyott, de PDF formátumban letölthető.

Keresztes Gy. és Meggyesfalvi I. (szerk., 2006): Szálalás és természetközeli erdőgazdálkodás. HM Budapesti Erdőgazdaság, Budapest, 2006. --- Ez a kis könyvecske már nagyon hiányzott, különösen ha az utóbbi években megjelent írások tartalmára és a "természetközeli erdőgazdálkodás" fogalmi meghatározásaira gondolok. Sokan próbálták és próbálják még ma is a vágásos gazdálkodást (annak minél szélesebb körét) természetközelinek definiálni. Most végre itt van ez a közérthetően megírt, lényegre törő és a gyakorlatnak (is) szóló összefoglalás a szálalásról. Csak arról szól, amit címében is igér! Ugyanakkor nem hallgatja el problémáit és kérdéseit sem - csak ajánlani tudom minden érdeklődőnek (HF).

E könyv a HM Budapesti Erdőgazdaság Zrt. kezdeményezésére és segítségével, az IUCN és a Pro Silva Hungaria közreműködésével és a FAO támogatásával készült. A könyv szerzői: Bodonczi László, Illés Gábor, Keresztes György, Marghescu Tamás, Meggyesfalvi István, Sinka Attila. A szakmai lektorálást Rudolf Bruchanik végezte.

Ajánlások a hátsó borítóról:

Miért ne gazdálkodhatnánk természetközeli módon?

1. A könyv javaslatai alapján megtudhatod (amennyire ez egy könyvből lehetséges), hogy hogyan használhatod fel a természet erőit az erdőd kezelése során, különös tekintettel a termőhelyi adottságokra, a fényigényre és a különböző fafajokra.

2. A könyv útmutatása által megbecsülheted, hogy mekkora hozamra számíthatsz, ha átalakítod a hagyományosan (vágásos üzemmódban) kezelt faállományodat vegyeskorú, elegyes, szálaló faállománnyá.

3. A könyv szempontjait figyelembe véve elvégezheted a faállományodban a fakitermeléshez szükséges szálalásos jelölést, átalakíthatod az erdődet természetszerűbbé, állandó borítottságot adó állománnyá az erdő hasznairól való lemondás nélkül.

"A könyv a szálalással és a vele kapcsolatos témakörökkel foglalkozó publikációk egy részének és a gyakorlati tapasztalatoknak a szintézise, összefoglalása." Dr. Solymos Rezső akadémikus

"Minden olyan lépés, amely közelebb visz az élő rendszerek alkalmazkodóképességének, sokféleségének megőrzéséhez, beruházás a jövőbe. A megfelelően végzett szálalás ezek közé tartozik." Dr. Mátyás Csaba akadémikus

"A természetközpontú erdőgazdálkodás – tekintettel a társadalmi kihívásokra – Magyarországon is gazdag lehetőségeket biztosít a közjóléti, környezetvédelmi és a gazdasági területeken." Volker Sasse ENSZ FAO

A szerzők a természetközeli erdőgazdálkodás szakértői és azzal a céllal írták meg a könyvet, hogy segítsék mindazoknak munkáját, akik, természetközeli erdőgazdálkodást részesítik előnyben a korábbi, "hagyományos" vágásos üzemmód alkalmazásával szemben.

A könyv - amely immár elfogyott - kiadója a HM Budapesti Erdőgazdaság,
azonban mind a magyar, mind az angol nyelvű kiadvány digitális változata - a kiadó hozzájárulása alapján - honlapunkról letölthető:

Szálalás és természetközeli gazdálkodás, HM Budapesti Erdőgazdaság, 84 old. (6,6 Mb PDF)

Selection cutting and close-to-nature forestry, HM Budapesti Erdőgazdaság, pp 87 (3,7 Mb PDF)

további információkkal Keresztes György vezérigazgató helyettes tud szolgálni.

http://www.bp-erdo.hu, keresztes@bp-erdo.hu