Bartha Dénes (2000): Vörös Lista, Kék Lista, Fekete Lista; "Ember az Erdőért Alapítvány", NYME, 2000, Sopron

Printer-friendly versionPDF version
Reference: 
Bartha Dénes (2000): Vörös Lista, Magyarország veszélyeztetett fa- és cserjefajai; Kék Lista, Magyarország aktív védelemben részesülő fa- és cserjefajai; Fekete Lista, Magyarország adventív fa- és cserjefajai; "Ember az Erdőért Alapítvány", NYME, 2000, Sopron
Short reference: 
Bartha (2000)
First author: 
Bartha Dénes
Abstract: 

A szerző előszava:

Ez az összeállítás a magyarországi dendroflóra "színes listáit" tartalmazza. A listák a dendroflóra jelenlegi helyzetét és a bekövetkezett változásokat hivatottak tükrözni, de a jövő is kirajzolódik belőlük. A közölt "színes listák" Magyarország területére és egy önkényesen kiragadott taxon-csoportra, a fa- és cserjefajokra vonatkoznak.
A vörös lista - mely a legnagyobb múltra tekint vissza, s a legismertebb a listák közül - a dendroflóránk veszélyeztetettségét (fenyegetettségét) mutatja be.
A rózsaszín lista - amit a vörös lista "előszobájának" lehet tekinteni, és itt a vörös listába ágyazva közlünk - azokat a taxonokat tartalmazza, amelyek rövid időn belül vélhetően veszélyeztetetté válnak.
A kék lista azon taxonokat mutatja be, amelyeknél az elmúlt időszakban - az aktív védelemnek köszönhetően - csökkent a veszélyeztetettség mértéke.
A zöld lista az állományaik számában nem, vagy érzékelhetően nem változó fajokat sorolja fel, melyet e kiadványban nem teszünk közzé.
A fekete lista a flóraszennyezést okozó elvadult adventív fajokat mutatja be.

A közreadott "színes listák" a magyarországi dendroflóra ezredvégi állapotát tükrözik, s alapot nyújtanak egy (célszerűen 10 évvel) későbbi megújításuk alkalmával elvégzendő összehasonlító értékeléshez.

nature conservation
nature conservation: management, plan
Publisher: 
NYME
Location: 
Er Archívum (2000/P-026/1, 2000/P-026/2)
Type: 
scientific paper, conference (full) paper
Strict forest reserves: