Berdár Béla(szerk.)(1983): Az őz és vadászata; Budapest

Printer-friendly versionPDF version
Reference: 
Berdár Béla(szerk.)(1983): Az őz és vadászata; Budapest
Short reference: 
Berdár (szrk.)(1983)
First author: 
Berdár Béla (szerk.)
Abstract: 

Az őz nem volt mindig annyira népszerű és elismert vadfajunk, mint ma. A század közepéig gyakran csak úgynevezett töltelékvadként kezelték, mennyisége és minősége messze elmaradt az európai élvonaltól, hazai élőhelye a táplálékforrások tekintetében eléggé kedvezőtlen erdős területekre korlátozódott.
Őzállományunk mennyiségi és minőségi fejlesztése érdemben 1965 után, azt követően kezdődött meg, hogy egy Martonvásár határában elejtett bak agancsa világelső lett. Gyakorlatilag ettől az időponttól számítható, hogy friss lendületet kapott az állomány szakszerű kezelése, a klasszikus állományszabályozási módszerek alkalmazása, valamint az előnyös korösszetétel kialakítása. A nagyarányú fejlődéshez természetesen az is hozzájárult, hogy az őz "meghódította" az Alföldet, ahol kitűnő élőhelyet talált, bőséges takarmánnyal.
Az elismert szakemberekből álló szerzői munkaközösség ebben a kötetben az őzzel és az őz vadászatával kapcsolatos legújabb ismereteket foglalja össze, korszerű szemléletben, elsődlegesen a vadgazdálkodási gyakorlat igényeit tartva szem előtt, vadgazdáknak is, vadászoknak is hasznos, tanulságos olvasmányt nyújtva.

biodiversity: mammals
Ex Libris Péter Czájlik
game management
game ecology
Publisher: 
Mezőgazdasági Kiadó
Location: 
ER Archívum (1983/P-011)
Type: 
scientific book, textbook